اساس کار دستگاه جذب اتمی
طیفسنجی یا اسپکتروسکوپی جذب اتمی بر پایه اصل جذب نور توسط اتمهای آزاد بنا نهاده شده است. تمامی اتمها در طول موج مختص خودشان بر پایه نیاز اتم به انرژی نور جذب میکنند. به بیان دیگر هر عنصری در طول موج منحصربهفرد و خاصی نور را جذب نموده و در طول موجهای دیگر هیچ نوری جذب نمینماید. برای مثال در نمونهای با چندین عنصر فرض کنید مس، سرب، آهن و نیکل، مس تنها نوری را جذب مینماید که ویژگیهای طول موجی مس Cu را دارد. بهعلاوه میزان نور جذب شده نسبت مستقیم با حضور تعداد عنصر موردنظر در مسیر نور دارد. دستگاه جذب اتمی از تجهیزات آزمایشگاهی است که کاربردهای بسیاری در حوزه آنالیز عناصر بخصوص فلزات سنگین دارد.
قانون لامبرت بیر در جذب اتمی
در عمل اندازهگیری میزان نور جذب شده توسط یک محلول استاندارد با میزان غلظت مشخص در دستگاه اتمیک ابزوربشن،میتواند منجر بهرسم منحنی استاندارد شود. سپس با مقایسه این دادهها با میزان نور جذب شده توسط نمونه مجهول با دستگاه جذب اتمی مقدار نمونه مجهول به دست میآید. بر اساس قانون لامبرت و قانون بیر میزان انرژی نور جذب شده در طول موج مشخص رابطه مستقیم با غلظت اتمهای موجود در محیط دارد. قانون لامبرت بیر بیان میکند که نور جذب شده در یک محیط شفاف بهشدت نور بستگی ندارد بلکه هر واحد از لایههای آن محیط مقدار نور ثابتی را جذب مینماید. قانون لامبرت بیر میگوید نور جذب شده رابطه مستقیم با تعداد اتمهای جاذب نور در محیط دارد. از نظر ریاضی مقدار نور I0 از محیطی با طول X و غلظت C میگذرد، شدت نور باقیمانده I پس از گذشت از محیط عبارت است از: I0e-KCX=I
دراینرابطه K ثابت نسبی (ضریب جذب) خواهد بود؛ لذا جذب محیط یا همان A اینگونه حاصل میشود. A=log(I0/I)=KCX
این معادله نشان میدهد که جذب A یک محیط بهصورت خطی وابسته است به غلظت اتمهای جاذب نور محیط، ضمناً ضریب جذب اتمی هر محیط ثابت جذب K نیز با کشیدن یک منحنی کالیبراسیون شامل مقدار جذب اندازهگیری شده در مقابل غلظتهای مختلف قابل دستیابی است. شیب منحنی کالیبراسیون نیز بهراحتی قابل دستیابی است. بدین صورت غلظت نمونههای مجهول نیز میتواند بهراحتی بر اساس مقادیر جذب نقاط تعیین مقدار شود.
مراحل آنالیز طیفسنجی جذب اتمی
1. نمونهها برای آنالیز با طیفسنج جذب اتمی ابتدا میبایست بهصورت محلول هموژن شفاف در آیند.
2. یک محلول بلانک یا شاهد باید تهیه گردد. یعنی حلالی با مقدار صفر از عنصر مورد آنالیز با جذب اتمی.
3. یک سری از محلولهای استاندارد میبایست تهیه گردد، این استانداردها حاوی غلظتهای مشخص ولی متفاوت
از عناصر مورد آنالیز میباشند. این استانداردها جهت ساخت منحنی کالیبراسیون کاربرد دارند.
4. مقدار محلول بلانک یا شاهد باید توسط دستگاه اتمیک ابزوربشن خوانده شود. این به معنای مقدار جذب صفر برای غلظت هیچ است.
5. همه استانداردها یکبهیک باید با دستگاه Atomic Absorption خوانده شوند.
6. برای محلول بلانک و دیگر استانداردها همراه مقادیر جذب آنها میبایست یک نمونه منحنی کالیبراسیون رسم شود.
7. نمونه مجهول نیز توسط دستگاه جذب اتمی آنالیز شود، بر اساس مقایسه مقدار جذب این نمونه و مقایسه با مقادیر منحنی کالیبراسیون مقدار جذب نمونه مجهول، معلوم میشود.
دیدگاهها
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است.